De Doelen krijgt een groen, biodivers dak met waterberging

Het platte dak van de Doelen 2.581 vierkante meter groot wordt groen. Er komt een systeem voor waterberging met een capaciteit van 300 vierkante meter. Het is de eerste keer dat een groot gemeentelijk gebouw en rijksmonument in het hart van de stad een multifunctioneel dak van deze omvang krijgt.

Rotterdam heeft ruim 18 vierkante kilometer aan platte daken. “Het is fantastisch dat we het grote dak van de Doelen beter gaan benutten. Het wordt een groene oase in het centrum. Het dak vangt regenwater op bij hevige buien en draagt bij aan verkoeling als heet is. Daar heeft iedereen profijt van”, zegt wethouder Bas Kurvers.

Onder de beplanting wordt een systeem met kratten aangebracht, waarin regenwater wordt opgeslagen. Het water wordt afgevoerd tijdens regenbuien en bij droogte gebruikt om de beplanting op het dak van water te voorzien. Bijzonder is de grote variatie aan planten. Op het dak komen verschillende soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters. Er komen vijf insectenhotels en de begroeiing trekt bijen, vlinders en vogels aan. Het groen draagt zo bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Aan de Schouwburgpleinzijde komt een houten vlonder van 480 vierkante meter, dat bestemd is voor educatieve en sociale activiteiten. Het dak is niet toegankelijk voor publiek, maar er wordt wel gekeken of er rondleidingen gegeven kunnen worden. Het ontwerp voor het dak is van Kraaijvanger Architecten. Het beplantingsplan is gemaakt in samenwerking met Cruydt Hoeck. Naar verwachting is het dak eind 2021 gereed.

De Doelen Rotterdam

833 01De Doelen Visual 3 833 02 De Doelen Visual 2 833 03 De Doelen Visual 1 833 04 101 201130 Model 4 A1 2
terug naar projecten

De Doelen Rotterdam

De Doelen Rotterdam